София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

С панихида почетоха паметта на българските военнослужещи

Нека се окажем достойни наследници на нашия народ, призова епископ Тирон

6 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Панихида по повод Архангелова /мъжка/ задушница беше отслужена от Тивериополския епископ Тихон пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На нея присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висши офицери, военнослужещи и др.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира, както и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

 „Армията се мотивира с много неща, най-вече с отношение. Аз очаквам наистина едно държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка“, каза президентът. На въпроса дали проектът на бюджет за отбрана за следващата година решава проблемите в армията, Румен Радев каза: Не може да ги реши. Това е все пак едно усилие на правителството и внимание към този сектор, но след толкова години на забвение мисля, че тези усилия в момента не могат да решат проблемите.

„Бог да ви дава сили в трудните за Българската армия времена и той никой път да не ви оставя в изнемога“, се помоли епископ Тирон. Нека се окажем достойни наследници на нашия народ, призова той. По думите му духът на българския воин е нещо, което едва ли има в този жив свят.

Присъстващите коленичиха да почетат паметта на загиналите герои. На военния мемориал бяха поднесени венци и цветя от държавни институции и посолства.