София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С. ПАСИ: ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ НЕ СА ВАЖНИ ЗА НАС

„АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ НА ОТНОШЕНИЯТА С БЪЛГАРИЯ КОСВЕНО И ПРЯКО“

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Изборите за президент на Съединените щати не са особено важни за България, каза пред БНТ бившият външен министър Соломон Паси.
Според Соломон Паси има няколко параметри, по които американският президент може да повлияе на отношенията с България, косвени или преки. Една от линии, по които американски президент може да укаже влияние сериозно на отношенията между Съединените щати и ЕС, е подписването на споразумение за безмитна търговия, добави той. По думите му в това отношение най-ярко се е развила Хилари Клинтън, която е на мнение, че икономическото споразумение за свободна и безмитна търговия между ЕС и САЩ ще играе ролята на икономическото НАТО. Вторият важен въпрос за България са съвместните българо-американски военни бази на наша територия и дали новият американски президент ще иска да ги натовари с допълнителни функции и да разшири техните задачи, добави Паси. Според него е важно следващият президент да посети България. Барак Обама не го е направил, за разлика от предшествениците си, категоричен беше той.