София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С. ПАСИ: ПРЕМИЕРЪТ РИСКУВА ДА ПРОВАЛИ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

ПРИЧИНАТА – ЗАБАВЯНЕ НА КАНДИДАТУРАТА ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

България не може да има водеща роля в глобалните въпроси за миграцията, тероризма и за климатичните промени. Това е коментарът на Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи, пред БНР.
Паси допълни, че ключовият въпрос, по който страната ни може и трябва да има водеща роля през 2016-а, е изборът на генерален секретар на ООН. Според него скоростта, с която се лансира и разгърне кандидатурата е гаранция за успех, а забавянето означава провал. Той допълни, че се знае от 20 години, че ще има избор за генерален секретар на ООН през 2016-а , така че нищо не ни спира да започнем кампанията си навреме. Според бившия министър макар и закъсняло, българското правителство трябва да вземе своето решение. Той допълни, че с всеки изминал ден Източна Европа се разколебава и това е шанс за България да се яви като обединяваща или проваляваща я страна.