София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Как функционира пръстовият идентификатор?

Москов: Пациентът започва да контролира парите за своето здраве

8 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Пръстовият идентификатор вече е факт. След месеци на оспорвани дебати по темата, нововъведението в здравния сектор присъства в няколко болници в страната. Засега това са само 5 здравни заведения, които вече изпробват системата.

От 1 октомври системата ще бъде задължителна за всички, обявиха от НЗОК. Така чекирането с лична карта ще остане в историята. Целта – избягване на злоупотреби, като източване на пари от касата за пациент без негово знание. Контролът се извършва с т.нар. биометрични устройства. Първоначалната регистрация се извършва чрез въвеждане на ЕГН и пръстов отпечатък. Веднъж поставен, той генерира код, с който здравното заведение те запазва в системата си. Така след хоспитализиране на здравноосигурен пациент, болницата ще получава средства от касата срещу проверка дали лицето реално е получило услугата, за която се иска държавна финансова помощ. В УМБАЛ „Света Анна“ устройството работи от вчера и чрез него вече са регистрирани между 30 и 40 пациенти на отделението по хирургия. Според старша сестра Светла Колева, която вече работи по новата система, технологични затруднения няма.

Освободени от даване на пръстов идентификатор след пълното въвеждане на системата ще бъдат само бебетата. При тях ще се записва номерът на лечебното заведение и този на амбулаторния лист, който описва медицинската услуга, предоставена от болницата. При спешноболни пациенти регистрацията с уникалния код ще става след оказване на помощ, успокояват още от здравната каса.