София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

С влак от Китай до Лондон

Първият товарен влак от Китай пристигна в Лондон

7 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Локомотив с 44 контейнера откара куфари, дрехи и стоки за бита на разстояние от 12 000 километра. Влакът е тръгнал на 3 януари от китайския град Иу, за да пристигне 15 дена по-късно на товарния терминал на Баркингс в Лондон, пишат от Би Би Си.

С реализирането на това пътуване британската столица става 15-ят европейски град, който получава стока по маршрута на все по-разширяващата се дестинационна карта за китайски железопътен товар.

Доставката е намалила превозните разходи на половина, в сравнение със въздушното карго, и е спестила две седмици време спрямо пътя по вода.

По-големите търговски вериги в Лондон обаче не приемат новата идея за пренасяне на стоки, тъй като корабният превоз на стока засега дава най-малко транспортни разходи и остава най-благоприятен за опазване на околната среда.