София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Saber Strike в Полша – НАТО си играе на война

Започна учение на Алианса, което ще продължи до 14 юни

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Мащабните военни учения на НАТО Saber Strike започват в полския град Щецин на базата на многонационалния корпус "Северо-Изток", съобщи пред ТАСС представител на корпуса майор Збигнев Гарбач.

Учението ще е до 14 юни. То е заключителна фаза на двугодишната подготовка на корпуса за получаване статут на командване от предната група на силите за бързо реагиране на НАТО. Предполага се, че вече е готово да приема ръководството за действия на войски на НАТО.

Учението е симулация на нападение срещу страна членка на НАТО и отговор на съюзниците според член 5 от Договора. Всичко се разиграва на компютри и няма да има стрелби и използване на тежка техника.

Корпусът "Северо-Изток" в Щчечин е създаден през 1999 г. с участието на Дания, Германия и Полша. Сега в него са 25 страни, в това число и Финландия и Швеция, които не са членки на НАТО.

Корпусът е обособена част от военната структура на НАТО. В мирно време действа като щаб. В случай на криза може да се използва за колективна отбрана на страните от НАТО, в операции по поддържане на мира и преодоляване на последствията от стихийни бедствия.