София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Саботаж е версията за пожара в склада за боеприпаси в Украйна

До седмица ще бъде овладяна напълно ситуацията на мястото

7 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Версията, по която се работи за пожара в склада за боеприпаси в Харковска област в Украйна е саботаж. Пълното овладяване на ситуацията ще стане за около седмица, съобщи военният прокурор Анатолий Матиос на брифинг в Лвов.

В нощта срещу четвъртък избухна пожар в склад за боепропаси в град Балаклея в Харковска област. Заради опасността от взривяване на боеприпасите, властите решиха да евакуират жителите в зона на 10 километра от склада.

По данни на службата за извънредни ситуации, една жена е загинала, а друга е ранена. Водят се разследвания по две основни версии „саботаж“ и „невнимание“. По-рано Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че интензивността на взривовете на складовете намалява.

"Имаме напредък... за някои от детонациите на боеприпаси е ангажирана бронетехника за локализация на разпространението... Работната версия остава саботаж“, заяви Матиос.

Той отбеляза, че експертиза ще установи окончателните причини за взрива. „Съкращаването на броя взривове ще бъде възможен до седем дни“, заяви Матиос.