София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Салатите „Снежанка“ и „Руска“ – коктейл от химия

Какво поглъщаме, хапвайки си някоя от тези индустриални салати?

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Какво съдържат индустриалните салати? Според проучване на „Активни потребители“ едни от най-популярните салати в България - „снежанка“ и „руска“, са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати снежанка съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта. В настоящето проучване на „Активни потребители“ не са извършени лабораторни анализи. Цялата представена информация е извлечена от етикетите, т.е. от това което самите производителите на салати са декларирали. В проучването са включени 13 марки руска салата и 14 салати „снежанка“, закупени от 4 търговски вериги през месец декември 2017г.

Според  данните, приготвени от асоциацията, „Руската“ салата, продавана по магазините, изобилства от технологични добавки като:  добавени въглехидрати, захар, нишесте и полизахаридни сгъстители,  соев протеин /в мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген/. Индустриално произведените „руски“ салати изобилстват още от консерванти – средно по три на салата. Други технологични добавки са азиатската добавка глутамат и фосфатни соли, които присъстват в 11 от 13 марки. В две търговски марки е добавен силиций, което по същество е фин пясък или пепел.

Салатата „Снежанка“ на свой ред също няма нищо общо с домашната. Само в три от 14 марки е открито кисело мляко. Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата „по-скоро коктейл от химикали“, посочват от „Активни потребители“. Отново основните добавки са като при „Руската“ салата, като тук отсъствието на основна суровина като киселото мляко е компенсирано с множество необичайни съставки (средно 5,2) – нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин. Добавени са и подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти.

„Активни потребители“ обобщава, че в „Руските“ салати се откриват шест (от седем) традиционни суровини, плюс още около 20 „нетрадиционни“. При „Снежанките“ ситуацията е аналогична – една (краставица) от двете традиционни суровини, допълнени от 11 други.

Изводът е, че трябва да си припомним рецептите за домашна салата „Снежанка“ и обичаната от българите „Руска“ салата, за да се предпазим от химичната индустрия.