София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Самолет със 188 пътници на борда се разби в Индонезия

Няма информация за българи на падналия Боинг 737

5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Пътнически самолет на индонезийската авиокомпания "Lion Air", изпълняващ полет от Джакарта за Пангкал Пинанг е катастрофирал в понеделник. На борда на самолета Boeing 737 MAX 8 са се намирали 178 пътника и десетчленен екипаж. Самолетът е изчезнал от екраните на радарите 13 минути след излитането му.

Около 20 служители на Министерството на финансите на Индонезия са били на борда на самолета.

Преди машината да изчезне от радарите, пилотите са поискали да се върнат обратно. Според свидетели, самолетът е изгубил височина, отново се е издигнал и след това е паднал в морето. Намерени са отломки от самолета, пътнически седалки и мобилни телефони.

Българското външно министерство няма информация за българи, намиращи се на борда на падналия индонезийски самолет, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Спасителите вече установиха мястото на катастрофата, където са пръснати отломки от машината и вещи на пътниците. По последни данни на борда са се намирали 188 души, включително седемчленен екипаж.

По всяка вероятност корпусът на самолета е на морското дъно, на дълбочина около 35 метра.