София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Самолетоносачът Хари Труман с операция в Сирия

ВМС на САЩ провеждат акция срещу Ислямска държава

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Авиационна ударна група от ВМС на САЩ, начело с ядрения самолетоносач  Хари Труман, който се намира в Средиземно море, започна операция във въздуха в рамките на водената от САЩ международна коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава" в Сирия. Това се посочва в изявление на американския флот, разпространено в петък, предаде ТАСС.

Военноморските сили подчертаха, че подобни операции са предназначени да "премахнат Ислямска държва и заплахата, която представлява за международната общност". "Ние все още сме готови с инструкции да нанесем изстрели," каза контраадмирал Юджийн Блек. В изявлението не е посочено кога ще бъде извършен ударът от Авиационната ударна група в региона на Персийския залив.

Хари Труман е съпровождан от управляема ракета крайцер Нормандия и четири миноносеца, напуснали на 11 април пристанището Норфолк (Вирджиния. Самолетоносачът ще работи в зоните на оперативна отговорност на петия и шестия флот на американския флот. Зоната на отговорност на петия флот включва западната част на Индийския океан и Персийския залив. На борда на Хари Труман има 90 самолета и хеликоптери, като цялата Aвиационна ударна група включва почти 6,5 хиляди военни. 

Разполагането на ударната група става на фона на влошаване на ситуацията в Сирия, причинена от масивния удар, който осъществиха на 14 април САЩ, Великобритания и Франция по редица правителствени съоръжения, както и по изследователски центрове в Дамаск.