София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Самолетът на Борисов бил прихванат от ирански изтребители

Машината е получила отказ да прелети над Иран

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Самолетът, с който премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в кралство Саудитска Арабия, е направил маневра над иранското въздушно пространство по пътя за Рияд. Това показват данни от сайта Flight Radar, който проследява полети в реално време.

Според непотвърдена информация самолетът е бил екскортиран от два ирански изтребителя.

В последвало съобщение до медиите правителството потвърди информацията и обяви, че самолетът е получил неочакван отказ за прелитане над Иран, а временно управляващият иранското посолство у нас е извикан от Министерството на външните работи.

"След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, заяви по-късно министърката на външните работи Екатерина Захариева.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни."