София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Самолетът на Лех Качински е взривен, показва черната кутия

Военният министър на Полша: Ясно се чува звук от експлозия

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Полската комисия от експерти, която разследва самолетната катастрофа, при която през 2010 година загина президентът на страната и част от военното и политическо ръководство на Полша, обяви, че на записа от черната кутия ясно се чува звук от взрив. Това съобщи военният министър Антоний Мачеревич.
През 2011-а междудържавният авиационен комитет представи окончателния доклад за причините за трагедията. Според него, вината е в екипажа, който е взел решение да кацне при лоши метереологични условия, въпреки че е имало резервна писта. С подобно становище излезе и първата полска комисия, разследваща инцидента. Властите в Полша обаче не се съгласиха с изводите и създадоха втора комисия.
"Ние установихме, че на борда има взрив, който в крайна сметка е унищожил самолета. В този момент ние знаем много повече. Моментът на взрива е записан на един от регистраторите в черната кутия. Сега се провеждат анализи на звука, за да изключив всякакви интерепретации на тази теза", коментира Марчевич.