София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Самолетът "Спартан" транспортира тежко болно момче за в Германия

Момчето е с диагноза Остра миелоидна левкимия

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Екипаж на самолет „Спартан" от състава на транспортна авиационна група - "Враждебна", транспортира в петък вечер тежко болен пациент за провеждане на спешно лечение в Германия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Шестнадесетгодишният пациент е пътувал с мйка си и лекар, и е настанен в Детската онкохематология в град Гисен, Германия.

Момчето е с диагноза Остра миелоидна левкимия, с тежък рецидив на заболяването, уточняват от Министерствто на здравеопазването. За продължаване на лечението в Специализираната детска хематологична клиника в Гисен, Германия е насочено от лекуващия го екип от Клиниката за деца с онкохематологични заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ", София.

За лечението в германското лечебно заведение детето е осигурено финансово от Център „Фонд за лечение на деца" към Министерството на здравеопазването и от Националната здравноосигурителна каса.