София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САМОНАЛОЖИХМЕ СИ ГЛОБА ПО ОП „ОКОЛНА СРЕДА“

ФИНАНСОВИТЕ КОРЕКЦИИ ВЪЛИЗАТ НА 188 МЛН.ЛВ.

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“ наложи финансови корекции за периода 2010-2014 г., които възлизат на 188 999 444 лв. Това стана ясно от писмен отговор на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева до депутат от опозицията, съобщи БГНЕС.

Корекциите са наложени по 248 проекта, които се изпълняват по приключващия в края на тази година програмен период. Изпълнители на проектите са общини, извършващи подмяна на ВиК - инфраструктурата или изграждат депа за отпадъци. Наложените корекции по оперативната програма, представляват „самоглобяване“ от страна на властите за допуснати нарушения. Европейското и национално финансиране на програмата възлиза на 3,4 млрд. лв.
Министър Василева е заявила, че към момента са заведени 9 граждански дела от бенефициенти срещу наложените финансови корекции, по тях съда все още не се е произнесъл. Срещу наложените корекции за заведени 37 дела по реда на Административно-процесуалния кодекс, но административните съдилища са прекратили делата, поради неподсъдност на спора.
Припомняме, че заради нарушенията при провеждане на обществени поръчки в периода 2010-2013 програмата беше спряна за период от една година /от края на 2013 до края на 2014/. Европейската комисия възстанови плащанията по оперативната програма, след като през септември 2014 г. служебното правителство прие финансова корекция в размер на близо 152 млн. лв.
ОП „Околна среда“ е с най-нисък показател на усвояемост. От края на април 2015 г. България е получила от ЕК едва 60 % от полагащите й се средства. Очаква се да бъдат възстановени поне още 22 % от средствата, които вече са преведени на общините, но за сметка на държавния бюджет. Започналите строителни дейности по проекта, които няма да бъдат довършени до края на 2015 г. също ще бъдат за сметка на бюджета.