София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Саркози излезе от ареста

Бившият президент бе разпитан снощ

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бившият президент на Франция Никола Саркози беше освободен от ареста късно снощи, след като беше разпитан.

Разпитът е бил във връзка с разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. Води се разследване дали кампанията му е била финансирана от Либия, управлявана по това време от Муамар Кадафи.

63-годишният Саркози досега отказваше да отговори на призовките за разпит по случая, който беше внимателно разгледан през ноември, когато бизнесмен призна, че е доставил три куфара, пълни с пари, от либийския лидер като принос към първата кандидатура на Саркози за президентския пост.

Брис Ортефо, министър по време на президентството на Саркози, също е бил разпитан във вторник като част от разследването.

Френско-ливанският бизнесмен Зиад Такиедин заяви, че пътувал три пъти от Триполи до Париж в края на 2006 г. и началото на 2007 г. с пари в брой за кампанията на Саркози. Всеки път носел куфар, съдържащ от 1,5 до 2 млн. евро в банкноти от 200 евро и 500 евро, Такиедин твърди в интервю за френска медия, че е получавал парите от шефа на военното разузнаване на Кадафи Абдала Сенуси.

Самият Саркози омаловажи обвиненията като твърдения на отмъстителни членове на либийския режим, които му били гневни за участието на Франция в ръководената от САЩ военна намеса, която сложи край на продължилото 41 години управление на Кадафи.