София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ без отбор на Зимната Олимпиада?

Във Вашингтон изплашени от Северна Корея

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че въпросът с участието на US спортисти на зимната олимпиада в Пьончан остава "отворен", заради опасения за сигурността им. Дипломатката предположи, че окончателното решение ще бъде взето възможно най-скоро.
Коментарът й бе във връзка с нарастващото напрежение между Северна Корея, чиято граница минава само на 50 км от Пьончан, и САЩ.
"Мисля, че всичко зависи от случващото се по това време в страната - отговори Хейли, запитана от "Фокс нюз" дали ще се притеснява, ако трябва да изпрати някой член от семейството си в Южна Корея. - Трябва да наблюдаваме процесите внимателно, защото ситуацията се сменя всеки ден."
Хейли изтъкна, че спортистите са се подготвяли за игрите дълго време и добави, че САЩ ще се опитат да вземат всички възможни мерки за тяхната безопасност. Но разкри, че решение все още не е взето и добави: "Това е отворен въпрос".
"Още не съм чувала нищо за това, но зная, че в разговорите, които водим - дали ще е за Йерусалим, или за Северна Корея - винаги става въпрос да защитим американските граждани в района", каза още Хейли.
Външното министерство на Северна Корея заяви през тази седмица, че войната на Корейския полуостров е "факт", и че въпросът е по-скоро "кога", а не "дали".
Наскоро френският спортен министър Лора Флесел предупреди, че ако кризата на полуострова се задълбочи и безопасността не е осигурена "френският олимпийски отбор ще си остане у дома". Президентът на германската олимпийска спортна конфедерация Алфонс Хьорман пък заяви, че ще се разбере германските спортисти, ако решат да не участват.