София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ блокираха руската инициатива за Близкия Изток в ООН

Русия ще продължи усилията си за постигане на всеобхватен мир

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Съединените щати блокираха руска инициатива за уреждане на въпроса в Близкия Изток в Съвета за сигурност на ООН, заяви представителката на Руската федерация, цитирана от РИА Новости.

Както съобщаиха от постоянното представителство, Русия инициира в Съвета за сигурност на ООН проект на документ, който би позволил да се потвърди, че няма алтернатива на международно призната основа за решаването на проблема с Палестина и мирния процес в Близкия изток, САЩ обаче имат насрещни поправки по въпроса.

"За съжаление американската делегация публикува изменения, които премахнаха всички препратки към договорената основа за уреждането на въпроса, както и много други важни разпоредби", заявиха от постоянната мисия на Русия в ООН.

Те обясниха, че предложението на Русия възникна в отговор на традиционната годишна молба на генералния секретар на ООН в рамките на резолюцията за мирно разрешаване на въпроса за Палестина.

Инициативата бе подкрепена от мнозинството от членовете на Съвета за сигурност, включително и Кувейт, боливийският и китайският партньор.

Но поради позицията на Съединените щати, която не остави никаква надежда за намиране на компромис по текста на документа, руските представители "бяха принудени да ограничат работата си по него".

Постоянното представителство на Руската федерация отбелязва, че "всяко преразглеждане на международната правна рамка за уреждане на близкоизточния въпрос заплашва да засенчи перспективите за решаване на израелско-палестинския конфликт и да усложни постигането на всеобхватен мир в Близкия Изток."

Въпреки това, Русия ще продължи усилията си за постигане на траен и всеобхватен мир в Близкия Изток, добавя руският представител в ООН.