София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ готви нова операция срещу Асад

Ударът е заради използването на химическо оръжие в Гута

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Администрацията на Доналд Тръмп разглежда възможността за провеждане на операция срещу властите на Сирия, заради използването на химическо оръжие, твърди вестник „Вашингтон поуст“, цитирайки източници от Белия дом.

Президентът е поискал варианти за наказание на правителството на Башар Асад, тъй като сирийската армия е използвала хлорин при атаки над райони, които се контролират от опозицията.

Засега няма конкретни планове за атаки срещу Сирия, като позицията на администрацията е, че „ще продължи да следи ситуацията“.

Прессекретарят на Пентагона Дана Уайт обяви, че разговори за операции в Сирия не са водени и министърът на отбраната Джеймз Матис не е запознат с подобни планове.

На 2 март руското посолство в САЩ поиска САЩ да не използват обвиненията срещу Дамаск, за които няма доказателства, като мотив за удари по обекти в Сирия.

Според дипломатите, Щатите продължават да мотивират антисиирйската си политика с напълно безпочвени обвинения в използване на химическо оръжие.

Официален Кремъл също коментира евентуална операция на САЩ срещу Башар Асад. Според говорителя на Владимир Путин – Дмитрий Песков, Москва се надява, че Белият дом няма предприема действия, които нарушават международното право. Той напомни, че Сирия е унищожила своето химическо оръжие и този факт е потвърден не само от Русия, но и от Организацията по забрана на химическите оръжия към ООН.

„Съжаляваме за позицията на Вашингтон и смятаме, че причина за каквито и да е обвинения могат да бъдат изводите от работата на международна работна група. Ако такава няма, значи обвиненията са инсинуация. Остава ни да се надяваме, че САЩ няма да предприемат никакви действия, които да нарушават международното право“, заяви Песков.