София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ и ЕС са се разбрали за разделянето на Косово

Документът предстои да бъде подписан от Белград и Прищина на 12 юни

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Спорът около Косово изглежада все по-разрешим, след като стана ясно, че Европейският съюз и САЩ са  съгласували текста на споразумение за разрешаване на конфликта.
 
Документът предвижда разделянето на Косово и обмена на територии между Белград и Прищина,  това пише германският всекидневник „Франкфуртер Рундшау“.
 
Според изданието договорът, озаглавен „Споразумение за нормализиране на отношенията“, съдържа 17 точки, като се очаква той   да бъде подписан от властите на Сърбия и Косово на 12 юни във Вашингтон и да влезе в сила шест месеца по-късно.
 
Текстът на договора предвижда създаване на "нови граници между албанци и сърби в Северно Косово", което ще бъде включено към територията на Сърбия, докато Косово ще "анексира територии в Сърбия, населявани предимно от албанци".
 
Според  изданието „Франкфуртер Рундшау“ Косовска Митровица ще получи "специален статут", а "Газивода" и "Трепча" ще бъдат приватизирани за 99 години и ще бъдат поставени под контрола на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН ", докато Коридор 10 в Южна Сърбия ще бъде поставен под международна закрила". Вестникът твърди още, че Белград и Прищина са изложени на непрекъснат натиск да приемат споразумението.
 
Сред привържениците на идеята за „етническа промяна на границите“ са еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, а отскоро и американския президент Доналд Тръмп.