София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ и Русия ще търсят дипломатическо решение на ядрения проблем с КНДР

Тилърсън и Лавров са обсъдили въпроса в телефонен разговор

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Високопоставени дипломати на САЩ и Русия се договориха да работят заедно, за да разрешат мирно въпроса за ядрените програмите на Северна Корея, съобщиха от Държавния департамент, предаде агенция Йонхап. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският външен министър Сергей Лавров постигнаха споразумение по време на телефонно обаждане във вторник, съобщи говорителката на отдела Хедър Науер. "Двамата обсъдиха опасения, свързани с дестабилизиращата ядрена програма на КНДР и подчертаха, че нито Съединените щати, нито Русия приемат КНДР като ядрена сила", каза тя.

Северна Корея проведе тази година шестия и най-мощен ядрен тест и серия от стартирания на балистични ракети, включително теста на новата междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне където и да е в САЩ. Вашингтон предприе кампания за "максимален натиск" на икономически санкции и дипломатическа изолация, за да принуди Пхенян да се откаже от ядрената енергия. Притесненията, обаче, продължават и за евентуална американска военна атака на север.

Тилърсън и Лавров "се съгласиха, че ще продължат да работят за дипломатическо решение”, на ядрения проблем на Корейския полуостров, каза Науер.

Според декларация на руското външно министерство, цитирана от АФП, Лавров казал на Тилърсън, че е необходимо "възможно най-скоро да се премине от езика на санкциите към преговорния процес".
В изявлението във вторник Лавров подчерта, че е неприемливо да се изостри напрежението около Корейския полуостров с агресивната реторика на Вашингтон към Пхенян и увеличаването на военните подготовки в региона.