Гледай
на живо

САЩ имали планове за превантивни удари срещу Северна Корея

Пхенян обяви, че до седмица ще е готова за атака срещу Гуам

САЩ имали планове за превантивни удари срещу Северна Корея Пентагонът е разработил планове за превантивни удари на САЩ по около 20 обекта в Северна Корея. Това... thumbnail text

Пентагонът е разработил планове за превантивни удари на САЩ по около 20 обекта в Северна Корея. Това съобщава телевизия NBC, като се позовава на анонимни източници.

Според телевизията се предвижда основна ударна сила при евентуална операция да бъдат бомбардировачи „Б-1 Лансър“, подпомагани от дронове, спътници, изтребители и разузнавателни самолети.

Ако се стигне дотам, ще бъдат ударени ракетни площадки и друга инфрасктура, свързана с възможностите на Пхенян да изстрелва ракети на далечно разстояние.

Макар мнозина да изразяват съмнение, че Северна Корея е в състояние да атакува успешно военни обекти в Гуам, корейски военни обявиха, че ще бъдат готови с планове за нападение до една седмица.

Командващият стратегическите сили на севернокорейската армия генерал Ким Рак-кьом обяви, че севернокорейските ракети със среден обсег "Хвасон-12" ще прелетят над Япония, ще изминат общо 3356.7 километра за 1065 секунди и ще паднат в морето на 30-40 километра от остров Гуам.

В същото време Япония обяви, че ще прихване всяка ракета, която прелети над нейна територия, а в Южна Корея президентът Мун Дже-ин свика съвета за национална сигурност. Въоръжените сили на Южна Корея обявиха, че са готови да реагират при всяка ситуация, но засега според военните липсва раздвижване на севернокорейската армия.