София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ имат патент за „Новичок“

Руският представител в ОЗХО представи документ

6 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Отровато, за която се твърди, че е била използвана в опита за убийство на бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е произведени в Съединените щати, където тя е била патентована като химическо оръжие, заяви представителят на Русия в ОЗХО Александър Шулгин, предаде РИА Новости.

Говорейки по време на заседание на изпълнителния съвет на организацията, той показа документ за патенти и търговски марки от САЩ с дата 01 декември 2015.

Шулгин посочи, че агенцията по-рано е подала заявление до руската страна с искане да се провери "патентоспособността на изобретението, направена от американския изследовател Т. Рубин".

Документът се отнася до разработването на специален куршум с капацитет за отровни вещества. Постоянният представител обясни, че е предназначен да оборудва боеприпасите с двоични компоненти, които започват да взаимодействат помежду си при удар.

"Най-малко едно от активните вещества, които могат да бъдат вкарани в този куршум може по избор да бъде някой от следните нервни агенти:  Табун, зарин, Soman, cyclosarin, VG, VM, VR, VX и внимание, агенти, отнасящи се към „Новичок", обясни Шулгин.

Постоянният представител подчерта, че такава формулировка показва, че в САЩ са разработени и патентовани агенти като "Новичок". "И то не веднъж, а няколко години назад  - патентът е от 1 декември 2015 г.", каза дипломатът.

Той отбеляза, че търсенето в електронния ресурс google.patents.com за ключовата дума "Novichok" издава повече от 140 различни патента, свързани с "употребата и защитата срещу ефектите на военни агенти" от този тип.