София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ към Турция: Не тествайте решителността на Тръмп

Майк Пенс настоява за освобождаването на пастор Брансън

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди Турция да не тества решителността на американския президент Доналд Тръмп за делото на задържания американски пастор Андрю Брънсън.  Пенс коментира в Туитър, че "Турция би направила добре да не тества" решимостта на Тръмп "да види несправедливо затворени в чужди земи американци да се завръщат у дома в САЩ“.

„Пастор Андрю Брънсън е невинен човек, задържан в Турция и справедливостта изисква той да бъде освободен“, пише Пенс по повод продължаващият спор между Анкара и Вашингтон за американския пастор от Измир, който от две години е задържан по подозрения в шпионаж и подкрепа за тероризма, защото бил подкрепил опита за преврат през 2016г.

Пасторът бе арестуван през октомври 2016 година от турските власти по обвинение, че е сътрудничил на терористични организации и в шпионаж. Очакват го 35 години затвор, ако бъде признат за виновен.

В същия ден говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че "Турция и особено президентът Ердоган са се отнасяли към пастор Брансън много несправедливо, много зле". Тя предупреди, че САЩ „няма да забравят“ това отношение.

Американското министерство на финансите на 1 август наложи санкции срещу турските министри на правосъдието и вътрешните работи, позовавайки се на ролята им в задържането на американския пастор.

Говорителят на Белия дом подчерта, че увеличените мита върху стоманата и алуминия от Турция не зависят от освобождаването на пастора, но наложените наскоро санкции срещу турски официални лица „са специално заради пастор Брънсън и други лица, за които смятаме, че са задържани несправедливо“. Тя отбеляза също, че Белият дом наблюдава турския финансов сектор, но отхвърли идеята, че политиките на САЩ по отношение Турция, са предизвикали финансовите трудности на страната. "Икономическите проблеми на Турция са част от дългосрочна тенденция от собствените й политики, а не резултат от действия, предприети от САЩ", подчерта Сандърс

Анкара обаче отговори с реципрочни мерки на сакциите на САЩ и вчера рязко увеличи митата върху някои американски стоки, като автомобили, алкохол и тютюневи изделия.

Президентът Ердоган пък обяви преди дни в черноморския град Трабазон, че Щатите започват икономическа война срещу Анкара „Това което не успяха да направят с преврат, сега се опитват да направят с пари. Разбрахме вашата игра и ви предизвикваме. Няма да се предадем“, каза в реч лидерът на Турция.