София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Вашингтон и Москва в пореден сблъсък

Този път заради Македония

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Държавният департамент на САЩ определи като необосновани и като опит за дезинформация и пропаганда обвиненията на Русия, че гласуването в македонския парламент за промяна на конституцията е било опорочено и дирижирано от Вашингтон. Това съобщи скопската телевизия „Канал 5“.

Припомняме, че в специално комюнике на руското външно министерство се посочваше, че  необходимото квалифицирано мнозинство от 80 гласа в парламента на Македония е било постигнато чрез шантаж и заплахи над депутати от опозицията, а американският посланик е бил през цялото време в сградата на парламента.

„Всяко твърдение, че представителите на посолството на САЩ са участвали в процеса на гласуване в парламента, са неразумни и лъжливи. САЩ приветстват решението на македонския парламент да започне конституционните промени, необходими за изпълнението на Договора с Гърция. САЩ смятат, че Преспанското споразумение е историческа възможност за насърчаване на стабилност, сигурност и просперитет в целия регион“, заяви говорителят на Държавния департамент на брифинг във Вашингтон в отговор на въпрос на гръцки журналист.

От американската институция препоръчаха на онези, които искат да разследват как македонските депутати са взели своето решение, да го направят чрез консултации със самите народни представители, вместо с помощта на руската дезинформация и пропаганда.

Информацията за намеса на Вашингтон в законодателството на Македония бе отречена категорично и от македонското външно министерство. Ведомството посочи, че твърденията на Русия са напълно неоснователни и неверни.