София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ на война срещу руската пропаганда в Македония

Американското правителство ще отдели 5 млн. долара за каузата

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството на САЩ ще даде 5 милиона долара, за да се справи с руската пропаганда в Македония, това съобщава сайта на американската Агенция за международно развитие (USAID).
 
От публикувания документ се разбира още, че отпуснатите средства са предназначени за засилване на независима журналистика и създаване на етични стандарти в балканската държава.
 
В мотивите се посочва, че в Македония  има мощна дезинформационна кампания, която по всяка вероятност  се поддържа от Русия и чиято цел е да разделя обществото и да внушава недоверие към демократичните процеси и ценности.
 
Твърденията на сайта намират потвърждения и в изказвания на македонския премиер Зоран Заев, който в свои изказвания твърди, че Москва прави опити да свали ръководеното от него правителство, тъй  като е ориентирано към запада.
 
В свое интервю от 16 юли тази година, дадено пред изданието  „Buzzfeed“, той заявява „Нашето правителство получи информация , че гръцки бизнесмени , които са привърженици на руската кауза, са давали на македонци между 13 и 21 хиляди долара за извършването на насилствени действия преди ключовия референдум за новото име на страната – Република Северна Македония.
 
Според Заев главната цел на Кремъл е предизвикването на насилие, което да попречи на страната да влезе в НАТО. Македонският премиер обаче отказва да посочи  кой точно извършва плащанията, за да не се попречи на разследването на македонската прокуратура, но уточнява, че властите са получили данните от арестуваните,  предизвикали сблъсъци пред парламента през юни. Според Заев връзката на Русия  с готвените размирици в държавата му е очевидна, тъй като нагласите  на Москва са ясни, а част от представителите на Кремъл в Македония са свързани с медиите, което им дава възможност аз пряка пропаганда.
 
Припомняме, че Гърция и Македония постигнаха исторически напредък по дългогодишния спор за името,  сключвайки договора  от 17 юни тази година, с който като взаимно приемливо се утвърди названието Република Северна Македония. За да стане обаче то факт, македонците трябва да дадат съгласието си на предстоящия референдум.