София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ напускат Съвета на ООН по правата на човека

Нетаняху приветства това решение

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Съединените щати се оттеглят от Съвета на ООН по правата на човека. Това обявиха постоянният представител на САЩ в организацията на Ники Хейли и американският държавен секретар Майк Помпео по време на съвместна пресконференция.

Според Хейли решението е взето след неуспешни опити за реформиране съвета, както и поради предполагаемата "хронична анти-израелска пристрастност". Израелският премиер Бенямин Нетаняху вече благодари на Вашингтон за решението, докато в ООН казаха, че биха предпочели да държат САЩ в съвета.

"САЩ официално се оттеглят от Съвета на ООН по правата на човека. В същото време искам да изясня: ние не се отклоняваме от ангажимента си към зачитането на правата на човека ", каза Хейли. "Ние предприемаме тази стъпка, защото нашият ангажимент към човешките права не ни позволява да останем част от лицемерна и самоподдържаща се организация, която превръща правата на човека в трик", подчерта Хейли.

В същото време тя отбеляза, че решението да напусне Съвета на ООН по правата на човека не е  взето неочаквано.

По думите на Хейли, решението на Вашингтон зависи от факта, че Съветът на ООН по правата на човека се е превърнал в "склад за политически предразсъдъци".

САЩ, обаче, са готови да се върнат в Съвета, ако този орган се реформира.

На свой ред, ръководителят на отдела за външна политика на САЩ Майк Помпео обвини Съвета за правата на човека на ООН, че подкопава националните интереси на Съединените щати.

"Ако организацията подкопае нашите национални интереси и интересите на нашите съюзници, ние няма да бъдем нейните членове", заяви държавният секретар.

Той обърна внимание на усилията на Ники Хейли, като отбеляза, че постоянният представител на САЩ в ООН "прекарва повече от година", опитвайки се да реформира Съвета.

Същевременно израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на Съединените щати за решението, като също обвини Съвета на ООН по правата на човека за лицемерие и лъжи.

Според него, на този орган в организацията се е утвърдил като "предубедена, враждебна и анти-израелска организация, посветила своята мисия за защита на правата на човека."

"Решението на САЩ да се измъкнат от тази не-обективна организация е ясен сигнал, че търпението е свършило. Израел приветства изявлението на САЩ ", пише Нетаняху на Twitter.

Съветът на ООН по правата на човека е междуправителствен орган, който включва 47 държави, "отговорни за популяризирането и защитата на всички права на човека по света".