София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ не иска открита конфронтация с Русия

Пентагонът обмисля варианти за атака в Сирия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американската армия не иска открита конфронтация с Русия, която е възможна в случай на удар в Сирия, съобщи “Лос Анджелис Таймс”, цитиран от РИА Новости. Пентагонът обмисля няколко варианта за използване на военна сила в отговор на предполагаемата химическа атака в град Дума. В същото време Вашингтон иска да избегне сценарий, при който някой от руската армия в Сирия ще умре.

Един от вариантите е удар на инфраструктурата на сирийската армия, заяви бившият служител на Пентагона Дерек Чолет, който е работил по сирийския въпрос в администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама. С това развитие на събитията конфронтацията би била избегната, ако американската страна предварително предупреди руската армия за нападението.

Ако Доналд Тръмп реши да нанесе военен удар с помощта на ракети и военни самолети, вероятността за потенциален сблъсък с Москва само ще се увеличи, пише вестникът.

По-рано Западът обвини Дамаск в химическата атака срещу град Дума в Източна Гута. Москва опроверга информацията за хлорната бомба, която се твърди, че е изпратена от сирийските военни.