София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ не изключват удар по силите на Иран и Русия в Сирия

Според Вашингтон, Асад е позволил употребата на хлор в Идлиб

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вашингтон смята, че сирийският президент Башар Асад е позволил на войниците си да използват хлор в операцията по освобождаването на Идлиб от въоръжени мъже. САЩ не изключват и нанасяне на удар по силите на САР, както и Иран и Руската федерация. Подобно твърдение се съдържа в статия, публикувана в неделя електронната версия на вестника The Wall Street Journal .

Според източниците на публикацията Асад "одобрил използването на хлорен газ в офанзивна операция срещу последната голяма бунтовническа крепост". Както се посочва в публикацията, Вашингтон получи "нови данни от разузнаването, което показва, че Асад е позволил на военните да използват хлор при всякакви офанзивни операции". Публикацията посочва, че "от най-новите разузнавателни данни не е ясно дали Асад е позволил на военните също да използват газ от сарин".

Пентагонът подготвя възможни мерки във военната област, ноТръмп все още не е решил какво ще предизвика реакция с военни средства. Освен това в материала се казва, че американските представители все още не са изяснили "дали използването на хлор ще стане основа за американските въздушни удари по режима на Асад".

Материалът отбелязва, че ако САЩ реши да удари в Сирия, вероятно атаката ще бъде по-мащабна от предишните. В този случай Тръмп отново ще трябва да обмисли дали да удари такива цели, които се охраняват от руската въздушна отбрана, в опит да причини още повече вреда на войските на Асад.

Говорителя на Пентагона Дана Уайт отказа коментар за плановете на САЩ, но почоси, че  „използването на химически оръжия от Асад, сарин и хлор и безразличието към живота на цивилни лица са широко известни и нарушават стабилността в региона".

Според публикацията САЩ могат да се ограничат до налагането на икономически санкции срещу сирийските служители.  

Вестникът съобщава, че през последните седмици САЩ се опитват да предотвратят операцията в Идлиб, но посочва, че "Русия отхвърли предупрежденията на САЩ и заяви, че опозиционните сили в Сирия могат да използват химическо оръжие срещу цивилни, за да предизвикат военни действия от САЩ". "Според американските официални лица няма доказателства, че сирийските бунтовници имат способността да извършват подобни атаки", пише вестникът.