София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ не призна референдума в Кюрдистан

Гласуването е нелигитимно, твърди държавният секретар

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

САЩ не признават резултатите от референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, заяви държавният секретар Рекс Тилерсон, цитиран от Ройтерс. "Съединените щати не признават едностранния референдум, проведен от регионалното правителство на Иракски Кюрдистан. Гласуването и резултатите от него са нелегитини и ние продължаваме да подкрепя единен, федерален, демократичен и процъфтяващ Ирак“, заяви Тилерсон.

Реферрендумът за независимост на северната иракска провинция се проведе на 25 септември и 92 % от избирателите гласуваха за независимост. В този пегион живеят около 4, 6 милиона души. В отговор на референдума, Ирак обяви, че няма намерение да преговаря с кюрдите, тъй като вотът не е съобразен с конституцията на страната. В същия ден Ирак и Турция затвориха границите с Кюрдистан. 

Турският президент Реджеп Ердоган бе още по-краен, като презупреди кюрдите, че може да въведе санкции срещу провинцията, а това може да доведе до глад и нефтена криза. „Ние имам много варианти на икономическа и военна блокада. Всички те се разглеждат“, каза Ердоган.
В същото време парламентът на Ирак призова премиерът на страната Ал Абди да нареди на армията да превземе петролните находища в Киркук. Тази област не е в състава на Кюрдистан, но е под контрола на паравоенни формирования на кюрдите.