София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ: Не знаем за убити руснаци в Сирия

131 наемници на Москва са загинали във войната

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Шефът на Пентагона Джеймс Матис заяви, че не разполага с информация за смъртта на руски войници, вследствие на бомбардировки на американските ВВС в Сирия. „При мен не е постъпвала такава информация. Незнаем дали някакви руски войници са загинали. Такива съобщения не са идвали нито от Централното командване, нито от Пентагона“, коментира Матис пред агенция „Ройтерс“.

По-рано вчера прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков също каза, че не разполага с информация за смъртта на руски военни, които се намират в Сирия по частни договори. „Ние знаем колко руски войници от въоръжените сили на страната са загинали, за други нямаме данни“, заяви Песков.

На 12 февруари руските медии съобщиха, че на брега на река Ефрат, в района на Дейр ер Зор коалиционните сили са бомбардирали обекти на сирийската армия. При атаката са загинали двама руски доброволци. Според данни на Ройтерс, само през 2017 година в Сирия са загинали 131 руски наемници. За цялата военна кампания на Русия в Сирия живота си са загубили 40 руски военни от официалния контингент на руската армия.