София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ обявиха нови санкции срещу Русия

50 бизнесмени и чиновници попадат под ударите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Около 50 руски бизнесмени и високопоставени чиновници от т.нар. „Кремълски доклад“ ще попаднат под ударите на нови санкции, които Вашингтон смята да наложи на Москва. За това разкриха източници от правителството, цитирани от вестник „Комерсант“. Разширяването на санкциите е част от закона за „Противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“.

Освен 50 засегнати, под ударите на новите санкции попадат и членовете на техните семейства, като общата цифра достига 300 човека.

Въпросният закон засяга не само Русия, но още Северна Корея и Иран. Той бе подписан от президента Доналд Тръмп на 2 август 2017 година, въпреки критиките, които самият Тръмп отправи към него. Според него, законът ограничава външнополитическите маневри на администрацията на Белия Дом.

Кремълският доклад“, в който се описва намесата на Русия във вътрешните работи на САЩ, е допълнителна рестрективна мярка спрямо Москва и е насочен към привличането към борбата с руското влияние на страните от Европа. Самият доклад ще бъде обнародван на 29 януари. Вчера президентът на Русия Владимир Путин определи обвиненията за намеса в делата на Америка като пълна глупост.