Гледай
на живо

САЩ обмисля нови санкции срещу КНДР

Това ще стане, ако Пхенян продължи да разработва ядрената си програма

САЩ не изключва въвеждането на нови санкции против КНДР, в случай че Пхенян продължи да разработва ядрената си програма. Това заяви официалният представител на държавния департамент Джон Кърби.

„Не изключваме възможността да въведем допълнителни санкции“, заяви той на брифинг.

Кърби отбеляза, че САЩ „смятат, че Пхенян продължава да разработва ядрени и балистични технологии“. „В този момент не смятаме, че КНДР има възможността да размести ядрени бойни глави“ на междуконтинентални балистични ракети, добави той.

По-рано медиите съобщиха, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е заявил по време на новогодишното си обръщение, че Пхенян се готви да изпита междуконтинентална балистична ракета. Уточнява се, че той дори обещал „да назове враговете на страната“ и да засили военния потенциал, ако САЩ и Южна Корея не откажат да проведат учение.

Агенция Ренхап цитира доклад на Института за стратегии на националната безопасност, работещ при Националната агенция за разследване на Република Корея, според който КНДР може да създаде междуконтинентални балистични ракети през 2020 година, които ще могат да достигнат до територията на САЩ.