София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ обвиниха официално Русия за клането в Гута

Ударът е срещу мирните жители, смята Вашингтон

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

САЩ обвиняват Русия и сирийското правителство за нападенията в Източна Гута, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.
В писмено изявление на прес-секретаря на Белия дом Сара Сандърс се казва: „САЩ решително осъждат неотдавнашните нападения на Русия и режима на Асад над сирийците в Източна Гута. Ние изразяваме съболезнования на семействата на загиналите и ранените и призоваваме международната общност да осъди тези ужасни нападения“.
Според прес-секретаря „целенасоченото унищожаване на медицински учереждения в Източна Гута и постоянно използваната тактика на обсада, която довежда до глад сред сирийските мирни жители и възпрепятства достъпа до хуманитарна помощ предизвиква особено безпокойство. Ние в пълна степен подкрепяме призива на ООНза прекратяване на насилието, за да се обезпечи безпрепятствената доставка на хуманитарни товарии крайно необходимата медицинска евакуация на граждански лица“, пише в документа.
Русия е поискала провеждането на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък за насилието в контролирания от терористите сирийски анклав Източна Гута, предава в същото време Франс прес, като се позовава на думите на постоянният представител на Русия пред ООН Василий Небензя.
Руският дипломат е заявил, че отворената среща ще позволи на всички страни „да представят своята визия и позиция за ситуацията и да представят пътища за излизане от нея“.