София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев

Българинът благодари на всички за оказаната помощ

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

САЩ оттеглят официалното си искане за екстрадиция на българина Желяз Андреев. Това обяви  на преди заседанието на кабинета в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. "Искам да благодаря на всички колеги, които работиха по този случай. Знаете колко срещи проведохме и разговори. Тогава ви помолих само да не се коментира много тази тема, за да не пречим. Това младо момче няма да бъде екстрадирано. Мисля, че днес приключихме случая. Искам да благодаря и на нашите партньори от САЩ, както и на посланик Ерик Рубин. Развръзката е добра и това е най-важното", каза още Борисов.

От своя страна Желяз Адреев благодари на всички, които са работили по неговия случай. " Знам, че са проведени много срещи, разговори, преговори. Благодаря на всички. Може би днес съм най-щастливият човек в България", заяви той.

Припомняме, че Съединените щати  обвиниха Андреев и за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Той, заедно с четирима българи, бе обвинен че е частвал в нелегална продажба на авиочасти за Сириийските авиолинии, като по това обвинение го грозеше присъда до 25 години затвор и глоба от над милион щатски долара.

Българските власти обаче отказаха да го задържат след обществен натиск.