Гледай
на живо

САЩ планира предоставяне на противоракетни оръжия на Украйна

Пентагонът препоръчва поставянето на ракетни комплекси „Джавелин”

САЩ планира предоставяне на противоракетни оръжия на Украйна Американското министерство на отбраната е представило на Белия дом свой план за предоставяне на прот... thumbnail text

Американското министерство на отбраната е представило на Белия дом свой план за предоставяне на противоракетни оръжия на украинските власти, съобщава телевизия Ен Би Си.
 
Според източници на медията Пентагона препоръчва поставянето на ракетни комплекси "Джавелин" в Киев за 50 млн. долара.
 
От Ен Би Си за потърсили военното ведомство за коментар по случая. Там представител на Пентагона е отговорил уклончиво, "`е не изключва нищо" като вероятност.

В сряда пък представител от Държавния департамент каза на брифинг с журналистите, че САЩ не доставят оръжие на Украйна, но и че "не се изключва подобна възможност".
 
Разкритията на телевизията доказват поне частично твърденията на в. "Уолстрийт джърнъл", който в понеделник съобщи, че Пентагона и Държавният департамент са подготвили план за доставка на противотанкови ракети и оръжия в Украйна, но още не са получили одобрението на Белия дом.

Позовавайки се на свои източници от армията и американската администрация, вестникът написа, че най-вероятно става въпрос за комплекса "Джавелин", както и друг вид оръжия, класифицирани като дефанзивни.