Гледай
на живо

САЩ плаши със санкции инвеститорите по „Северен поток-2“

Искат да изнасят американски газ за Европа

Компаниите, които работят със "Северен поток-2"  и други руски тръбопроводи за износ, са заплашени от санкции, заяви говорител на Държавния департамент и отново подчерта, че САЩ са против проекта.

Вашингтон изисква европейските държави да спрат да участват в проекта за изграждане на тръбопровода и заплашва да предприеме действия срещу онези, които не го послушат. В замяна на руския газ САЩ насърчават собствения тръбопровод с изграждането на терминал за регазификация в Европа.

Проектът „Северен поток-2“  включва полагане на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Разрешението за строеж вече е издадено от Федерална република Германия, Финландия и Швеция.

На плановете се противопостави Украйна, която се страхува от загуба на приходи от транзита на руски газ, както и САЩ, които настояват да изнасят американски газ за Европа.

Освен това Латвия, Литва и Полша съвместно заявиха, че не одобряват изграждането на газопровода. Техните лидери са сигурни, че това е политически проект.

Русия път многократно е призовала тръбопроводът да не се възприема  като инструмент на влияние. Владимир Путин е категоричен, че Москва се отнася към проекта единствено като икономическа перспектива.