София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ приеха нови санкции срещу Русия, Северна Корея и Иран

Русия нарече санкциите "контрапродуктивни"

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Камарата на представителите на САЩ гласува с мнозинство за налагане на по-тежки санкции на Иран, Северна Корея и Русия, съобщава “Франс Прес“.

Действията на долната камара на Конгреса на САЩ ще засегнат както Кремъл, така и европейските държави. Проектозаконът може да засегне европейски компании, които си партнират с руския енергиен сектор по енергийния проект "Северен поток-2" и други проекти.

До сега всички санкции срещу Москва бяха координирани от двете страни на Атлантическия океан. В ЕС санкциите са разглеждани като едностранни действия на Вашингтон, които нарушават внимателно изградения ред. Днес Европейската комисия ще обсъди казуса и има вероятност да предприеме ответни действия.

Русия нарече санкциите "контрапродуктивни" и също заплаши с ответни мерки.

Пакетът е прокаран от 419 конгресмени срещу трима след седмици на преговори.

Сега законопроектът отива в Сената, където има подкрепа за налагане на санкции, но все още се разисква дали да се наложат рестрикции и на КНДР.

Мярката ограничава възможностите на президента на САЩ Доналд Тръмп. Ключови точки в проекта са свързани с "връзването на ръцете" на президента, ако той иска да предприеме едностранни действия за смекчаване на санкциите срещу Москва в бъдеще. Ако Тръмп наложи вето, Конгресът вероятно ще го преодолее с 2/3 мнозинство в двете камари.

Законопроекта е в резултат на компромис в Конгреса, постигнат миналата седмица. Целта е да се накаже Кремъл за намесата на президентските избори в САЩ през 2016 г. и заради анексирането на Крим.

Планирани са и нови санкции срещу Иран и Революционната гвардия на Ислямската република, както и срещу КНДР заради ракетните изпитания.

Мярката трябва да бъде прокарана в Сената преди да отиде на бюрото на президента за подпис, което вероятно ще стане преди да започне лятната ваканция в средата на август.