София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ разполагат системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея

Пристигането на оборудването предизвика сблъсъци между местните хора и полицията

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американски войници започнаха вече доставка на компоненти за системата за противоракетна отбрана THAAD, на фона на засиленото напрежение по повод на ядрените амбиции на Северна Корея.Шест ремаркета пристигнаха на мястото на разгръщане на територията на голф игрище в Сонгджу, Южна Корея в ранните часове на сряда.

Говорителят на сочения като фаворит за спечелването на президентските избори в Южна Корея Мун Дже Ин заяви в сряда, че действията на САЩ по разполагането на THAAD в страната е крайно неуместно, предава Ройтерс.

В изявлението на говорителя разполагането на системата е наречено „крайно неуместно“, тъй като лишава следващото правителство на Южна Корея от правото на избор относно спорната система за противоракетна отбрана.

Пристигането на оборудването предизвика сблъсъци между местните хора и полицията, съобщава още агенцията.

THAAD е предназначен да се намеси и да унищожи балистични ракети с къс и среден обсег на действие по време на последната фаза на полета им.

Последният ход идва като отговор на засилващото се напрежение на Корейския полуостров и опасенията от шести ядрен опит от страна на Северна Корея.