София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ решава санкциите срещу Иран до 60 дни

Последната дума има Тръмп

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

До 60 дни САЩ ще решат дали да възобновят санкциите срещу Иран. Въпросът трябва да бъде разгледан в Конгреса, а последната дума ще има президентът Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Тръмп припомни, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие.

Все пак държавният глава се въздържа и не изтегли САЩ от ядреното споразумение. Международната договорка е в сила. Тя е смятана за гаранция, че Иран няма да разработи атомна бомба. Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран, коментира АП.

Администрацията на президента не може да гарантира, че режимът на аятоласите ще спазва ядрената сделка.
По тази причина Доналд Тръмп даде на Конгреса 60 дни, за да реши дали да бъдат възстановени санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението.

Според Ройтерс това е голяма промяна в политиката на Белия дом и поставя началото на конфронтация към Техеран в отговор на неговите ядрени и ракетни програми, и подкрепата му за екстремистки групи в Близкия изток.
Тръмп предупреди, че "ако не успеем да постигнем решение на въпроса в сътрудничество с Конгреса и нашитесъюзници, споразумението ще бъде прекратено".

Шесторката обаче иска да се запази споразумението.

Франция, Германия и Великобритания поискаха от САЩ да помислят, преди да предприемат мерки като връщане на санкциите. Представителката на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че САЩ не могат да променят едностранно ядрената сделка.

Русия заяви, че подходът на Тръмп към Иран е "изключително обезпокоителен".

От своя страна Израел и Саудитска Арабия приветстваха новата стратегия на Тръмп.