София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ с ултиматум към Русия за ракетите със среден обсег

НАТО подкрепя Щатите

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

САЩ дават 60 дни на Русия да изпълни ядрен договор от Студената война, който Вашингтон заплашва да напусне. Щатите искат Русия да спре нарушаването на задълженията си по Договора за ракетите със среден обсег. Ако няма промяна след изтичането на този срок, Вашингтон ще се оттегли от подписания през 1987 г. договор.

На среща на външните министри от НАТО в Брюксел държавният секретар Майк Помпейо запозна колегите си от Алианса с позицията на Съединените щати и получи подкрепа на твърденията, че руски ракетни системи нарушават договора.

В рамките на 60 дни САЩ няма да произвеждат и да изпитват ракети, попадащи под този договор, добави той.

Според Москва това е изключително опасна стъпка. Вашингтон е критикуван от Пекин и Берлин.

Вчера беше съобщено, че САЩ са успели да убедят членките на НАТО, че Русия е нарушила условията по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Директорът на националното разузнаване на САЩ Даниел Коутс е разказал американската версия за нарушенията на Русия.

Ако Москва не изпълни ултиматума, САЩ ще започнат шестмесечен процес по напускане на договора.

Помпео отбеляза, че Русия има няколко дивизиона с ракети 9M729 - SSC-8, които са в нарушение на договора.б Ракетите са пряка заплаха за Европа, обяви той.