София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ се готвят да изпратят военни кораби в Черно море

CNN посочва, че плановете са в отговор действията на Русия срещу Украйна

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Съединените щати започнаха подготовка за изпращане на военни кораби в Черно море, в отговор на „действията на Русия против Украйна в Керченския проток“. Това  съобщава телевизия  CNN, като се позовава на източници от американските власти.

Според медията командването на американските въоръжени сили е изпратило искане до Държавния департамент да уведоми Турция за плановете за изпращане на американски кораби в Черно море.  Конвенцията от Монтрьо  от 1936 година задължава Съединените щати да уведомят Турция най-малко 15 дни предварително за предстоящо преминаване на свои военни кораби през Босфора и Дарданелите в Черно море. В мирно време бойни кораби на нечерноморски държави могат да останат в Черно море не повече от 21 дни.

От Държавния департамент не коментираха информацията.

"Съединените щати се ангажират с действия в съответствие с Конвенцията от Монтрьо, но ние няма да коментираме същността на дипломатическата ни кореспонденция с турското правителство", посочват от институцията.

Подготовката на САЩ да пуснат военен кораб в Черно море идва на фона на високото напрежение след като Русия арестува 24 украински моряци.  Съединените щати поискаха от Москва да освободи задържаните военнослужещи и да върне трите кораба на военноморските сили на Украйна.  „Искаме руснаците да разберат посланието, че трябва да освободят екипажите или ще има последици, а болката ще нараства с времето", заяви вчера на брифинг служител на Държавния департамент.

След инцидента на 25 ноември напрежението между Киев и Москва нарасна. Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че украинските кораби са нарушили руската държавна граница. Украйна отрича.

В отговор Киев обяви военно положение в 10 области и въведе ограничения за руснаци, а арестуваните моряци бяха отведени в Москва, където им повдигнаха  обвинения за незаконно пресичане на руската граница.