София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ се обявиха против „Турски поток“

На 19 ноември откриват първото разклонение на газопровода

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

САЩ се обявиха против проекта „Турски поток“ и обвиниха Русия, че разглежда доставките на енергоносители като средство за постигането на своите цели.

Американският министър на енергетиката Рик Пери заяви, по време на визита в унгарската столица Будапеща, че Москва трябва да прекрати да използва енергията като оръжие. Той се обяви за диверсификация на източниците на доставка на енергоносители за Европа.

„Русия използва проекта за тръбопровод „Северен поток-2“ и състоящият се от много отсечки тръбопровод „Турски поток“, за да се опита да укрепи своя контрол над Централна и Източна Европа“, заяви американският министър на енергетиката. „САЩ се обявяват категорично срещу тези проекти и ние призоваваме Унгария да се присъедини към нас, за да ги отхвърли“, каза Рик Пери.

Министърът на енергетиката на САЩ е на обиколка в страните от Източна Европа. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп през последните месеци активно призовава страните от ЕС да увеличат вноса на американски втечнен газ за сметка на доставките на руски тръбопроводен газ.

Междвременно на 19 ноември в Истанбул предстои официалното откриването на първото разклонение на газопровода „Турски поток“. На церемонията, заедно с президента на Турция Реджеп Ердоган, ще присъства и руският лидер Владимир Путин.  

 „Турски поток“ трябва да свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Газопроводът се състои от две разклонения, всяко от които ще пренася по 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Природният газ, пренасян по първото разклонение на газопровода, ще бъде транспортиран директно в Турция, в провинция Къркларели. Първите доставки са планирани за 2020 г.

След нейното пускане в експлоатация България ще „изчезне“ от газовата карта на Европа и Балканите, защото основните количества газ, който ние транзитираме, са за Турция. Загубите за страната ни от спирането на транзита на руско „синьо гориво“ ще възлизат на около 200 милиона. Втората отсечка е предназначена за снабдяването на държавите от Балканите и Централна Европа.