София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ се отказват от ядреното споразумение с Русия

Според Тръмп от Кремъл първи са нарушили договора

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Влошаването на отношенията  САЩ-Русия продължава. След среща с избирателите си в град Елко, щата Невада американският държавен глава заяви, че САЩ се оттеглят от договора с Русия за  ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег на действие. Като мотиви той изтъкна единствено, че от Кремъл първи са нарушили споразумението, като отказа да даде подробности, но  заплаши, че САЩ ще разработят нови оръжия,  ако Русия и Китай не приемат сключването на друг договор.
 
Припомняме, че договорът е сключен през 1987 г. от тогавашните президенти на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.
 
Настоящото решение на Тръмп пък дойде часове преди  началото на визитата на неговия съветник по националната сигурност Джон Болтън в Русия, Азербайджан, Армения и Грузия.
 
Според британският вестник "Гардиън" именно Болтън е оказал натиск върху Тръмп за оттегляне от договора. Пак според изданието американският съветник по сигурността е блокирал и всякакви преговори по договора за балистичните ракети СТАРТ, чийто срок изтича през 2021 г. и който Москва иска да удължи.
 
Според международни експерти, настоящата  реакция на американският президент идва в отговор на  разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, според Вашингтон, представлява нарушение на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег. От своя страна пък  Русия смята, че американската система за противоракетна отбрана нарушава договора.
 
Не закъсняха и реакциите. Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че напускането на договора е единствено  в интерес на Кремъл и че главният губещ ще са европейските съюзници на Америка.
 
"САЩ нямат никакви доказателства за предполагаемите руски нарушения на споразумението и искат да въвлекат Русия в надпревара във въоръжаването, подобно на СССР преди време." заяви пък руският сенатор Франц Клинцевич.