Гледай
на живо

САЩ се оттеглят от ЮНЕСКО

Причината е в антиизраелската политика на организацията

Съединените щати се оттеглят от водената от Ирина Бокова организация ЮНЕСКО, обвинявайки я, че тя е „анти-Израел“. Държавният департамент на САЩ обяви, че ще приеме статус на наблюдател в организацията, базирана в Париж. Ирина Бокова заяви, че е „дълбоко разочарована“ от решението на САЩ, но това е втори път, в който тя посреща критика от Вашингтон.
През 2011 г. САЩ спря финансирането на организацията в знак на протест срещу нейното решение да даде членски статус на Палестина, която е в териториален спор с Израел. Доналд Тръмп също така разкритува това, което смята за несъразмерен принос от страна на САЩ към ООН. САЩ финансира 22% от редовния бюджет на ООН и 28% от бюджета за миротворчески операции.
ЮНЕСКО в момента избира нов лидер като номинациите на Катар и Франция Хамад бин Абдулазис ал-Каваеи и Одре Азоле се смятат за водещи в напдпреварата, съобщава BBC.
Действията на американското правителство идват и след като настоящият директор на ЮНЕСКО бе замесена в междунареден скандал, чрез съпруга си. Калин Митрев, съпругът на Ирина Бокова, се оказа близко до огромна схема за пране на пари, която разкриха Guardian и OCCRP в началото на септември. Разследването разкрива, че елитът на Азербайджан е в ядрото на схема за 2,9 милиарда долара. С парите азербайджанската върхушка е плащала на важни европейци, търгувала е с луксозни стоки и е прала пари чрез британски компании.