София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ ще пази небето ни заедно с Военновъздушните сили

Мисията е мирновременна и за сметка на Америка

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Съвместна охрана със САЩ на въздушното ни пространство предвижда ново решение на Министерски съвет. От 9 до 16 септември небето ни ще бъде пазено от американски самолети по инициатива на НАТО, но с участие и на българските военновъздушни сили.

"Мисията е мирновременна. Инициатива, което беше приета от НАТО, от нашите партньори. В тази мисия ще участват 2 американски самолета, които съвместно с нашите пилоти ще извършват охрана на въздушното пространство. Цялата мисия, която ще продължи около една седмица, ще бъде изцяло на разноски на САЩ, т.е. българската страна не дължи нищо по този договор.", увери още военният министър.

Ненчев успокои, че България има достатъчно военен ресурс, за да пази сама въздушното си пространство и страната ни има готовност за реакция при извънредно положение, но към момента поводи за въвеждане на такова, няма.
Министерски съвет излезе с още едно предложение – за нов командир на ВВС. Това е изборът на военния министър – ген. Цанко Стойков, който ще заеме мястото на Радев след одобрение от президента. Към момента Стойков е военен аташе на България в САЩ.