София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

САЩ със засилени мерки за сигурност към страните без визи

Проверяват пътниците фигурират ли в антитерористична база данни

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Гражданите на 38 държави, които не се нуждаят от виза, за да влязат в Съединените щати, ще бъдат подлагани на допълнителни условия в областта на сигурността. Тези страни ще трябва да проверяват дали пътниците са включени в антитерористичната база данни на САЩ, да направят оценка на мерките за сигурност на летищата и да проведат кампании за обществено информиране, в случай че над 2% от техните граждани пресрочат периода, за който имат разрешение да пребивават на американска територия.

"Съединените щати са изправени пред един приспособяващ се и подвижен враг, като терористите продължават да търсят начини да достигнат нашата страна и да ръководят, направят възможни и вдъхновят атаки срещу нас. Критично важно е да реагираме изпреварващо на тези заплахи, като подобрим нашите мерки за сигурност", каза американският министър на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.

Гражданите на 38 държави - повечето европейски страни, Канада, Австралия и Япония и други - имат право на 90 дни престой в САЩ без виза.