София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ: Турция да внимава в Африн

Анкара има право да се пази от терористите, твърди Вашингтон

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

САЩ признават правото на Турция на защита от терористичните групировки, но призовават към сдържаност във връзка с операцията в Северна Сирия, която предизвиква безпокойство, заяви държавният секретар на страната Рекс Тилърсън, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от американското външно ведомство.
„Обезпокоени сме от турската операция в Северна Сирия. При това, във вчерашното си заявление ние признаваме, че оценяваме законното право на Турция да защитава своите граждани от терористични елементи, които могат да извършат нападения над турските граждани и турската територия от Сирия“, заяви Тилърсън, който се намира на посещение в Лондон.
Държавният секретар отбеляза, че САЩ взаимодействат с Турция в ръководството на коалицията за борба с „Ислямска държава“.
„Молим и двете страни да проявят сдържаност. Моля ви, доведете до минимум влиянието на бойните действия над мирното население, което вече понесе много страдания“, отбеляза американският дипломат.
„Нека да видим какво можем да направим, за да снижим законните притеснения на Турция в сферата на сигурността, така че тя да е доволна от това и да се върне към борбата с „Ислямска държава“, осигурявайки умиротворяването и стабилността на Сирия и за да работи над това, Сирия да е единна, чрез женевския процес, който всички подкрепяме“ добави Тилърсън.
Той отбеляза също, че „Сирийските демократични сили“, които са попаднали под огъня на турските военни и които имат поддръжката на САЩ, се състоят не само от кюрди, но и от араби, както и сирийски християни. „Това действително е многонационална група бойци, които защитават своята територия“, заяви държавният секретар.
По-рано Генералният щаб на турските ВС обяви началото на операция „Маслинена клонка“ против формированията на кюрдите в сирийския район Африн. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви в неделя, че и сухоземната операция в Африн е започнала. Едновременно с Турция действат и части на „Свободната сирийска армия“. Дамаск осъди категорично нападението на Турция над Африн, който е неделима част от Сирия. Москва призова всички страни да проявяват сдържаност и уважение към териториалната цялост на Сирия.