София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ удрят руските олигарси

Санкциите влизат в сила от следващия месец

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Администрацията на Доналд Тръмп ще наложи санкции във връзка с доклада на Министерството на финансите, идентифициращ руски олигарси, близки до Кремъл. Това заяви министърът на финансите Стивън Мнучин пред сенатската Банкова комисия.
По думите му, макар че администрацията още не е обявила санкции по силата на новия закон, предназначен да накаже Москва за предполагаемата й намеса в американските избори през 2016 г., тя смята доклада за първоначална стъпка.
Докладът включва политици, ръководители на руски компании и олигарси, за които се предполага, че са свързани с президента Путин.
Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър и сенатор Бен Кардин разкритикуваха президента Доналд Тръмп, че е прекалено мек с руския лидер Владимир Путин, защото не е наложил нови санкции срещу Русия.
"Това са задължителни санкции. Те бяха приети с 97-2 гласа в Сената. Той ги игнорира. Това е изключително неизпълнение на задълженията от страна на президента Тръмп, който изглежда повече фокусиран върху това да подкопава върховенството на закона в страната, отколкото да се опълчи срещу Путин", каза Кардин и поиска администрацията да даде обяснения.
Ще има санкции в близко бъдеще, може би още следващия месец, каза министър Мнучин, като на уточняващ въпрос на един от сенаторите кога ще стане това отговори, че би искал да бъде предпазлив с подобен ангажимент, понеже има определен процес на разсекретяване на информация.
"Но ние ще направим това възможно най-бързо. Нашите следващи санкции ще бъдат базирани на голям обем работа, реализирана от нашата разузнавателна общност", каза Мнучин, цитиран от Франс прес и ТАСС.