Гледай
на живо

САЩ укрепват силите си в Източна Европа

САЩ са доставили в Германия партида бронирани превозни средства

САЩ са доставили в Германия партида бронирани превозни средства, предназначени за укрепване на силите на НАТО в Източна Европа. На пристанището в Бремерхафен са пристигнали 87 танка, 144 бойна машини на пехотата, 18 самоходни оръдия и 419 превозни средства Humvee, информира „Дойче Веле“.
През следващите две седмици бронирани автомобили и около четири хиляди американски войници ще бъдат разпределени в седем страни от НАТО от Естония до България.
През януари 2016 г. Европейското командване на въоръжените сили на САЩ издаде актуализирана стратегия, в която основният приоритет е "овладяване на агресията на Русия." Американският министър на отбраната Аштън Картър през февруари нарече Русия "една от основните заплахи за Съединените щати. През 2016-2017 финансова година Пентагонът получи $ 3.4 милиарда за увеличаване на военното си присъствие в Европа.
През 2015 г. в Литва, Латвия, Естония, Полша, България и Румъния бяха открити шест командни центрове на НАТО. Алиансът формира и сила за бързо реагиране, състояща се от 40 хиляди души.