София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ забраняват лаптопи и таблети на борда на самолети от 8 държави

Мярката е заради потенциална терористична заплаха

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Американските властите забраняват по-големите електронни устройства на борда на пътническите самолети, пътуващи за САЩ от осем страни от Близкия изток и Северна Африка. Причината за това е неуточнена терористична заплаха. Забраната влиза в сила от вторник, 22 март.

Като се позова на неназован представител на администрацията на Тръмп, CNN съобщи, че мярката е предприета заради "Ал Кайда" на Арабския полуостров.

Преди няколко седмици "Ройтерс" съобщи за няколко предотвратени опита на "Ал Кайда" да взриви летящи за западни държави пътнически самолети. САЩ смятат йеменския клон на терористичната мрежа за най-опасния.

Новите правила ще важат за няколко чуждестранни авиокомпании, летящи от 10 летища в 8 държави от Близкия изток и Северна Африка. Сред засегнатите въздушни превозвачи ще са такива, базирани в Йордания и Саудитска Арабия. Другите държави обаче не бяха споменати.

Американски авиокомпании не са засегнати от новите правила. Забраната за носене в ръчния багаж ще важи за електронни устройства, по-големи от мобилни телефони, като лаптопи, таблети и видеокамери. Мярката ще важи и за онези пасажери, които минават транзит през Канада. Носенето на мобилни телефони и одобрени медицински устройства ще остане разрешено.